🇳🇴7artisans.no siden 2017

🚀Gratis frakt på ordre over 2000,-

💎5 års garanti

produktfotografering av mat og produkter til nettbutikk

Hvordan starte med produktfotografering – En komplett guide

Produktfotografering er en viktig del av markedsføring og salg, da det gir kundene en visuell representasjon av varen de vurderer å kjøpe. Enten du fotograferer mat for en restaurant, gjenstander for en nettbutikk, er det viktig å forstå hvordan du tar gode produktbilder som fremhever produktets kvalitet og funksjonalitet. I denne artikkelen vil vi gå gjennom grunnleggende prinsipper for produktfotografering, samt tips og teknikker for å fange flotte produktbilder innen ulike sjangere. Vi vil også anbefale noen linser fra 7artisans som passer godt for produktfotografering.

Grunnleggende prinsipper for produktfotografering

Det er to hovedkonseptet rundt produktfoto, der den ene er den klassiske hvite eller nøytrale bakgrunnen for nettbutikker og katalog. Den andre er mer kreativ produktfoto for bruk til markedsføring og å fortelle gode historier rundt produktet. Uavhengig at hvilke type du skal ta så er det noen grunnleggende ting du må tenke på:

Lys og belysning

Lys er en av de mest kritiske faktorene i produktfotografering. God belysning hjelper med å fremheve produktets detaljer, tekstur og farge. Du kan bruke naturlig lys, kontinuerlig lys, eller blits for å lyse opp produktet. Det er viktig å eksperimentere med ulike lyskilder og vinkler for å finne den beste belysningen for det spesifikke produktet.

Proff setup for produktfotografi, men du kommer også langt med et vindu og ett hvitt laken.

Bakgrunn og setting

En nøytral og ren bakgrunn er ofte et godt valg for produktbilder, da det lar produktet være i fokus og eliminerer distraksjoner. Du kan bruke hvite, grå, eller svarte bakgrunner avhengig av produktet og den ønskede stilen. For noen produkter, som møbler eller mat, kan det være passende å bruke en mer realistisk setting som viser produktet i bruk.

Bruk av marmorunderlag til matfoto er populært. Men avhenger av produkt og kundegruppe.

Komposisjon og beskjæring

Når du komponerer et produktbilde, er det viktig å finne den beste vinkelen og plasseringen for produktet. Bruk regelen om tredjedeler og ledelinjer for å lede øyet mot produktet og skape en balansert komposisjon. Beskjær bildet nøye for å fjerne unødvendige elementer og fremheve produktets viktigste egenskaper.

Drikkeflaske, med stor nok åpning for frukt. Enkelt forklart med et bilde.

Utstyr du trenger for produktfotografering

Kamera

Du trenger et kamera som kan ta bilder med høy oppløsning for å fange detaljer i produktene. Du kan bruke et digitalt speilreflekskamera evt speilløst (mirrorless) eller et kamera med høy oppløsning på en smarttelefon. Så fremt du ikke skal printe i veldig store formater er ikke kamera det viktigste og du kommer overraskende langt med det du har.

Markro objektiv

For å oppnå den beste skarpheten og få frem detaljer i produktbildene dine anbefaler vi å bruke en makrolinse. Denne typen linser kan både ta bilde veldig nærme, men også langt ifra og gi god kompresjon av produktet. 7artisans 60mm F2.8 Mark II er et utmerket objektiv til produktfoto. Dersom du ønsker enda bedre bokeh i bildene og er ute etter mer historiefortelling i din markedsføring så kan vi anbefale 35mm F0.95 og 50mm F0.95. De to sistnevnte gir veldig fin bokeh og mer kreativitet når du skal ta produktfoto for markedsføring.

Kamerastativ

Et stativ gir stabilitet til kameraet, slik at bildene blir skarpe og klare. Det hjelper også å holde kameraet i samme posisjon mens du tar flere bilder av samme produkt fra forskjellige vinkler. Et kamerastativ med kulekode og evt en Z-brakett for å få til spennende vinkler er å anbefale. Vi liker spesielt Benro IF19C karbon kamerastativet som også kan forvandles til en monopod for ekstra fleksibilitet. Det leveres med en fantastisk kulekode og quick release. Z-brakett kan også monteres på stativet for ekstra kreativitet.

Belysning

God belysning er avgjørende for å få klare og skarpe bilder. Det beste alternativet er å bruke naturlig lys, for eksempel ved å ta bilder nær et vindu på en overskyet dag. Du kan også bruke en fotolampe eller en softbox for å skape mykt lys. Du kan også bruke skumpapp plater, isopor plater eller et stort hvitt laken som reflektor og diffuser. Bruk det du har, til og med et stort hvitt A3 ark kan brukes som reflektor.

Det finnes også mange veldig billige white bokser som kan kjøpes på markedet idag. Om du kun skal ta bilder med hvit eller «ingen» bakgrunn kan disse være en lur investering.

Bakgrunn(er)

Du trenger en nøytral bakgrunn som ikke vil distrahere fra produktet. En hvit eller grå bakgrunn fungerer vanligvis bra, og du kan kjøpe bakgrunner spesielt for produktfotografering. Her finner du ofte billige artikler på hobbybutikker o.l. Marmorfolie eller en pakke billig parkett/laminet kan brukes til skape et fint underlag eller bakgrunn. En rull med tapet på Rusta kan også være et kreativt grep som bakgrunn.

Redigeringsprogramvare

Du vil kanskje justere farger og kontraster eller beskjære bildene etter at de er tatt. Adobe Photoshop og Lightroom er populære alternativer, du kan også bruke mobilen eller iPad til å redigere dine bilder. Det viktigste er at du er komfortabel med programvaren.

Hvordan ta produktfoto til nettbutikker

Når du skal ta katalog og produktfoto til nettbutikker er det ofte en hvit eller nøytral bakgrunns om gjelder. Mange plattformer som f.eks Amazon krever helt hvit bakgrunn. Og om du skal synkronisere produktene dine ut på Google Merchant e.l så må du også ha en hvit bakgrunn.

Forbered produktet

Rengjør produktet og fjern eventuelle merkelapper eller prislapper. Prøv å unngå fingeravtrykk på produktet som kan være synlige på bildene. Fjerner du alt av støv og smuss med en mikrofiberklut før du tar bilde vil du spare deg mange timer med arbeid senere under redigering.

4mm Fisheye linse til APS-C
Rengjort med microfiberklut før fotografering. 4mm fish eye fra 7artisans.no

Plasser produktet

Plasser produktet på en nøytral bakgrunn og juster lysene eller lampene for å gi riktig belysning. Prøv å unngå skygger ved å plassere lampene på begge sider av produktet. Bruk reflektorer som f.eks et a4 ark til å fylle inn skygger.

Ta bildene

Ta bilder fra forskjellige vinkler og avstander, slik at kundene får en god idé om produktet. Zoom inn for å fange detaljer og zoom ut for å vise størrelsen på produktet. Ta også bilder av eventuelle tilbehør eller ekstramateriale som følger med produktet. Dersom du skyter mot hvit bakgrunn så kan du overeksponere litt med manuelle innstillinger for å få den hvite bakgrunnen 100% hvit.

Bilde med helt hvit bakgrunn. Tatt av alt som er i esken som kunder kjøper.

Rediger bildene

Bruk redigeringsprogramvare for å justere lysstyrke, kontrast, farger og beskjære bildene etter behov. Pass på at fargene i bildene stemmer overens med virkeligheten.

Dersom du har en Mac med M1 eller M2 chip kan du nå høyreklikke på bildene (i finder) og velge å fjerne bakgrunn. Dette sparer mye tid og gjøre du kan legge på nye bakgrunner. Photoshop har også Ai versjon som heter «select subject» der den kan velge kun produktet og du kan fjerne eller justere produkt og bakgrunn individuelt. Det finne også mange andre apper som kan hjelpe deg med enklere justering og endring av bakgrunn.

Hvordan ta produktfoto til markedsføring

Gode produktbilder er avgjørende for å tiltrekke seg kunder og øke salget. Enten det er snakk om trykte annonser, netthandel eller sosiale medier, spiller visuell kommunikasjon en viktig rolle i hvordan forbrukere oppfatter og vurderer produkter. I denne delen skal vi se nærmere på de viktigste elementene du bør vurdere når du tar produktbilder til markedsføring.

Hvor rene katalogbilder er mer analytiske og funksjonelle så spiller markedsføringsbilder mye mer på bruk og følelser. Det å skape et bilde av en livsstil som kunder ønsker seg er viktig når du skal vurdere de kreative elementene i dine produktfoto. Det er derfor viktig at du setter deg inn i kundens profil, merkevare og ikke minst kundene og hva slags kunder som kjøper produktene idag eller som kunden ønsker at skal kjøpe produktet.

Belysning

Belysning er kanskje det viktigste aspektet ved fotografering av produkter. God belysning fremhever produktets kvaliteter og bidrar til å skape en profesjonell atmosfære. Det finnes to hovedtyper av belysning: naturlig og kunstig. Naturlig belysning kan være ideelt for noen produkter, mens kunstig belysning gir deg mer kontroll over lyskildene og muligheten til å skape ulike stemninger.

Eksperimenter med skygger og vinkel.

Bakgrunn

En nøytral og ensfarget bakgrunn er ofte det beste valget for produktbilder. Dette hjelper med å fremheve produktet og sikrer at ingenting distraherer fra det du ønsker å vise frem. Velg en bakgrunn som kontrasterer produktets farger, slik at det skiller seg ut og fanger oppmerksomheten til potensielle kunder.

Komposisjon

En god komposisjon kan være forskjellen mellom et gjennomsnittlig og et fantastisk produktbilde. Plasseringen av produktet, vinkelen og avstanden mellom kameraet og motivet er alle viktige faktorer å vurdere. Bruk komposisjonsregler som «regelen om tredjedeler» og «gyldne snitt» for å skape balanse og interesse i bildet.

Bruk av ingredienser av produktet sammen med produktet gir klare assosiasjoner på hva produktet er laget av.

Dersom du har et tema for markedsføringen kan du bruke tema til å styre komposisjon og bakgrunn. Her gjelder å være kreativ og fortelle en historie med produktet, bruken av produktet og settingen produktet blir brukt.

Produkt i bruk med ton i ton mørke (svarte) farger.

Fokus og dybdeskarphet

Sørg for at produktet er i skarp fokus, mens bakgrunnen kan være uskarp for å skape en visuell dybde. Dette kan oppnås ved å bruke en lavere blenderåpning (lavt f-nummer) og plassere produktet et stykke foran bakgrunnen. Dette vil trekke øyet mot produktet og gi en profesjonell utstråling.

Minimaltisk, enkel og nordisk.

Fotografering fra ulike vinkler

For å gi kundene en grundig forståelse av produktet, bør du fotografere det fra ulike vinkler. Dette inkluderer bilder tatt ovenfra, fra siden, og eventuelt nærbilder av detaljer. Ved å vise produktet fra flere perspektiver, gir kunder en idé om funksjon og størrelse.

Forskjellige vinkler gi forskjellig inntrykk av størrelse og kvalitet. Her fra «hvordan kunden kan forvente at produktet kommer pakket og levert».
Kreativ bruk av bakgrunn og planter et eller så enkelt produkt. Kaffebønner. Til bruk i stories på sosiale medier.

De vanligste bildestørrelsene for annonser og sosiale medier

Når du skal eksportere bildene til din kunde, kan det være lurt å lage kataloger som inneholder alle de riktige størrelsene. Dette gjør det enklere for kunde å bruke bildene riktig uten at de begynner å beskjære og endre dine bilder.

Her er en oversikt over de mest vanlige bildestørrelsene for populære sosiale medier og digitale annonser i 2023. Vær oppmerksom på at disse størrelsene kan endres over tid, så det er alltid lurt å sjekke de offisielle retningslinjene for hver plattform.

 1. Facebook:
 • Profilbilde: 180 x 180 piksler
 • Sidebilde: 170 x 170 piksler
 • Coverbilde: 820 x 312 piksler
 • Innlegg: 1200 x 630 piksler
 • Linkdeling: 1200 x 628 piksler
 • Carousel-annonse: 1080 x 1080 piksler
 1. Instagram:
 • Profilbilde: 110 x 110 piksler
 • Kvadratisk innlegg: 1080 x 1080 piksler
 • Liggende innlegg: 1080 x 566 piksler
 • Stående innlegg: 1080 x 1350 piksler
 • Stories: 1080 x 1920 piksler
 • Reels: 1080 x 1920 piksler
 • IGTV: 1080 x 1920 piksler (video), 420 x 654 piksler (coverbilde)
 1. Twitter:
 • Profilbilde: 400 x 400 piksler
 • Headerbilde: 1500 x 500 piksler
 • Innlegg: 1024 x 512 piksler
 • Kort med stor overskrift: 800 x 418 piksler
 1. LinkedIn:
 • Profilbilde: 400 x 400 piksler
 • Bakgrunnsbilde: 1584 x 396 piksler
 • Bedriftslogo: 300 x 300 piksler
 • Coverbilde: 1128 x 191 piksler
 • Innlegg: 1200 x 627 piksler
 • Linkdeling: 1200 x 628 piksler
 1. Pinterest:
 • Profilbilde: 165 x 165 piksler
 • Standard pin: 1000 x 1500 piksler
 • Board cover: 800 x 800 piksler
 1. YouTube:
 • Profilbilde: 800 x 800 piksler
 • Kanalbanner: 2560 x 1440 piksler
 • Videominiatyr: 1280 x 720 piksler
 1. Snapchat:
 • Geofilter: 1080 x 1920 piksler
 • Stories: 1080 x 1920 piksler

8. Google Ads annonser:

 1. Kvadrat (Square):
  • 250 x 250: Liten kvadrat
  • 300 x 250: Mellomstor kvadrat
  • 336 x 280: Stor kvadrat
 2. Loddrett (Vertical):
  • 120 x 600: Smal skyskraper
  • 160 x 600: Bred skyskraper
  • 300 x 600: Halvsides annonse
  • 300 x 1050: Portrett
 3. Horisontal (Horizontal):
  • 468 x 60: Banner
  • 728 x 90: Leaderboard
  • 970 x 90: Stort leaderboard
  • 970 x 250: Billboard
 4. Rektangulære (Rectangle):
  • 180 x 150: Lite rektangel
  • 300 x 100: Stort rektangel
  • 320 x 50: Mobilt banner
  • 320 x 100: Stort mobilt banner

Nordic Artisans Film presets for Adobe Lightroom

Nordic Artisans Analog Film emulsjoner er spesialutviklede presets for Lightroom som forvandler dine digitale RAW og JPEG bilder til analoge fotografier med ett klikk. Nordic Artisans Film Lightroom Presets gjør at du tar ta dine bilder til et nytt nivå.

Bygget på analyse av tusenvis av scannede analoge fotografier har de matchet farger, kontrast og kornstørrelse. Alle emulsjonene passer til alle kamera RAW filer, samt JPEG og DNG.

Spesialutviklet for å matche 99.9% av retro analog film på alle foto kameratyper (RAW/JPG) samt iPhone (DNG). Passer også på video (REC709) i Lightroom.

Rask levering på døren

Frakt fra 190,- Gratis frakt på ordre over 4500,- 320,- for DHL Express levert på døren med budbil.

14 dagers angrerett

Returner varen i uåpnet forpakning innen 14 dager, ikke no problem!

Vår beste garanti

Landsdekkende 5 års garanti mot produksjonsfeil på alle linser. 10 år på vesker.

Rask og sikker betaling

Vipps / Kredittkort / Faktura (for bedrift med kredittsjekk)