🇳🇴7artisans.no siden 2017

🚀Gratis frakt på ordre over 2000,-

💎5 års garanti

bilde av nordlys i norge tatt med 7artisans linser

Slik starter du med astrofotografering

Astrofotografering er en fascinerende og utfordrende form for fotografering som lar deg fange stjernehimmelen, galakser, planeter, og fenomener som nordlys. Det krever litt tålmodighet, teknisk kunnskap og riktig utstyr, men resultatet er verdt innsatsen. I denne artikkelen vil vi veilede deg gjennom hvordan du starter med astrofotografering, inkludert tips om nordlys, anbefalt utstyr og kameraobjektiver fra 7artisans.

Grunnleggende om astrofotografering

Astrofotografering kan deles inn i forskjellige kategorier, som solsystemet, dypromsobjekter og vidvinkel-astrofotografering (inkludert nordlys). For nybegynnere er det lurt å starte med vidvinkel-astrofotografering, da det er enklere og krever mindre spesialisert utstyr. Her er noen grunnleggende prinsipper og teknikker du bør være kjent med før du starter:

 • Lang eksponering: Astrofotografering krever ofte lange eksponeringstider for å fange svake lyskilder som stjerner og nordlys. Dette betyr at du må bruke et stativ og en fjernutløser eller selvutløser for å unngå kamerarystelser.
 • Høy ISO: For å fange nok lys, må du bruke en høy ISO-innstilling. Dette kan imidlertid føre til digital støy i bildet. Det er viktig å finne en balanse mellom å fange nok lys og minimere støy.
 • Stjernesporing: På grunn av jordens rotasjon, vil stjernene bevege seg over himmelen når du fotograferer med lange eksponeringer. For å unngå stjernesporing, må du følge 500-regelen (eller 300-regelen for speilløse kameraer): Del 500 (eller 300) med brennvidden på objektivet ditt for å finne den maksimale eksponeringstiden som gir punktformede stjerner.

Dersom du opplever problemer med støy i bilder så kan det være lurt å investere i programvare fra Topaz Labs. Produkter som Photo Ai og Gigapixel Ai bruker kunstig intelligens til å fjernestøy og oppskalere bilder og gir et fantastiske resultater. Kjøp Gigapixel eller Photo Ai her.

Slik fotograferer du nordlys

Nordlys, også kjent som Aurora Borealis, er et av naturens mest spektakulære fenomener. Å fotografere nordlys kan være en utfordrende og givende opplevelse for både amatører og profesjonelle fotografer. I denne artikkelen vil vi gi deg noen tips og triks for å hjelpe deg med å fange fantastiske bilder av dette magiske lysshowet.

 1. Planlegg turen nøye

For å øke sjansen for å se nordlys, må du planlegge turen nøye. Nordlys er mest synlig i polare regioner mellom september og mars. Sjekk nordlysvarselet og værmeldingen før du drar ut for å sikre at forholdene er gunstige for nordlysfotografering.

 1. Finn et mørkt og åpent område

Lysforurensning kan påvirke synligheten av nordlys, så sørg for å finne et mørkt og åpent område uten kunstige lyskilder. Vær også oppmerksom på horisonten, da nordlys ofte vises lavt på himmelen.

 1. Bruk riktig utstyr

For å fange nordlys trenger du et kamera med manuelle innstillinger og en vidvinkel linse med stor blenderåpning. Et solid kamerastativ er også nødvendig for å holde kameraet stabilt under lange eksponeringer. En fjernutløser eller kameraets selvutløser kan bidra til å redusere kamerabevegelse og uskarphet. Vi anbefaler Benro IF19C karbon kamerastativ med kulehode til nordlys og astrofotografering.

 1. Kamerainnstillinger for nordlys

Når du fotograferer nordlys, er det viktig å bruke manuelle innstillinger for å få best mulig eksponering og skarphet. Her er noen generelle innstillinger å starte med:

 • Modus: Manuell (M)
 • ISO: 1600–3200 (juster etter lysforholdene)
 • Blenderåpning: Stor (lavt f-tall, f.eks. f/2.8 eller f/4)
 • Lukkertid: 10–30 sekunder (juster etter lysstyrken på nordlyset)
 • Fokus: Manuell, satt til uendelig
 1. Komposisjon og perspektiv

For å skape interessante og engasjerende bilder av nordlys, eksperimenter med forskjellige komposisjoner og perspektiver. Inkluder elementer som trær, fjell, eller vann i forgrunnen for å skape dybde og interesse. Bruk ledelinjer og regelen om tredjedeler for å lede øyet gjennom bildet og fremheve nordlyset.

 1. Ta kontinuerlige bilder

Nordlys er et dynamisk og raskt skiftende fenomen, så det er viktig å ta kontinuerlige bilder for å fange ulike former, farger og mønstre. Sett kameraet til kontinuerlig opptak eller bruk en intervallometer for å ta en serie bilder med jevne mellomrom.

Finn de beste stedene for astrofotografering

Astrofotografering krever mørke og klare forhold, så det er viktig å finne steder med lite lysforurensning og god sikt. Mørke himmelparker og avsidesliggende områder er ideelle steder for å fotografere stjernehimmelen. Bruk apper som Dark Sky Finder (iOS) eller Light Pollution Map (web) for å finne de beste stedene i nærheten av deg. Dersom du bort midt i en større by må du nok belage deg på en biltur ut i naturen der det er mindre beboelse og dermed også mindre lysforurensning.

Velg riktig utstyr for astrofotografering

For å lykkes med astrofotografering, trenger du et solid kamera og utstyr som er egnet for denne typen fotografering. Her er noen av de viktigste elementene du bør vurdere:

Kamera: Velg et speilløst systemkamera (mirrorless) med høy ISO-ytelse og god bildekvalitet. Fullformatskameraer er generelt bedre for astrofotografering på grunn av deres større sensorer og bedre ytelse i svakt lys.

Sony a7S III (alle A7S versjoner) er kjent for sin imponerende ytelse i svakt lys og er et utmerket valg for astrofotografering. Med en 12,1 megapikslers fullformatsensor og en forbedret BIONZ XR-bildeprosessor, leverer dette kameraet høy bildekvalitet med lav støy, selv ved ekstremt høye ISO-verdier.

Objektiver: Vidvinkelobjektiver med stor blenderåpning (lavt f-tall) er ideelle for astrofotografering, da de tillater mer lys å komme inn i kameraet og gir et bredere synsfelt. 7artisans tilbyr flere passende objektiver, som for eksempel 7artisans 12mm f/2.8 og 7artisans 7.5mm f/2.8 fisheye-linse samt 7artisans 10mm F2.8 for fullformat.

Kamerastativ: Kjøp et lett og robust kamerastativ som enkelt kan justeres selv med handsker på labbene. Karbonstativer med høy fleksibilitet og et godt kulehode i magnesium som tåler høy vekt er også viktig når du skal velge et kamerastativ for astrofoto. Vi anbefaler Benro IF19C karbon kamerastativ som også kan forvandles til monopod. Dette kamerastativet har mulighet for å sette inn stålpigger (medfølger) som gjør ekstra enkelt å få godt feste i snø og is.

Nordic Artisans Film presets for Adobe Lightroom

Nordic Artisans Analog Film emulsjoner er spesialutviklede presets for Lightroom som forvandler dine digitale RAW og JPEG bilder til analoge fotografier med ett klikk. Nordic Artisans Film Lightroom Presets gjør at du tar ta dine bilder til et nytt nivå.

Bygget på analyse av tusenvis av scannede analoge fotografier har de matchet farger, kontrast og kornstørrelse. Alle emulsjonene passer til alle kamera RAW filer, samt JPEG og DNG.

Spesialutviklet for å matche 99.9% av retro analog film på alle foto kameratyper (RAW/JPG) samt iPhone (DNG). Passer også på video (REC709) i Lightroom.

Rask levering på døren

Frakt fra 190,- Gratis frakt på ordre over 4500,- 320,- for DHL Express levert på døren med budbil.

14 dagers angrerett

Returner varen i uåpnet forpakning innen 14 dager, ikke no problem!

Vår beste garanti

Landsdekkende 5 års garanti mot produksjonsfeil på alle linser. 10 år på vesker.

Rask og sikker betaling

Vipps / Kredittkort / Faktura (for bedrift med kredittsjekk)