🇳🇴7artisans.no siden 2017

🚀Gratis frakt på ordre over 2000,-

💎5 års garanti

Slik starter du med boligfoto og feriebolig foto. Tjen penger på din hobby.

Hvordan starte med boligfoto

Boligfoto er et spennende og voksende område innen fotografering som fokuserer på å fremstille boliger og eiendommer på en estetisk tiltalende og informativ måte. Enten du er en profesjonell fotograf som ønsker å utvide porteføljen din, eller en hobbyfotograf med interesse for arkitektur og interiør, kan boligfoto være en givende og lønnsom nisje. I denne artikkelen vil vi guide deg gjennom alt du trenger å vite for å starte med boligfoto, inkludert anbefalt utstyr, teknikker og tips for å ta bedre bilder, samt en anbefaling av linser fra 7artisans som er velegnet for denne typen fotografering. Vi vil også gi det tips til hvordan du kan tjene penger på bolig og ferieboligfoto.

Utstyr du trenger til boligfoto

 1. Kamera – For boligfoto anbefales det å investere i et speilløst systemkamera (mirrorless). Disse kameraene gir deg bedre kontroll over innstillingene og gir høyere bildekvalitet enn kompaktkameraer og smarttelefoner. Det er viktig å velge et kamera med god ytelse i svakt lys, da mange boligfotograferinger skjer i interiører med begrenset naturlig lys.
 2. Vidvinkelobjektiver – Valg av objektiv er avgjørende for å oppnå gode resultater i boligfoto. Vidvinkelobjektiver er å foretrekke, da de lar deg fange hele rommet og skape en følelse av romslighet. 7artisans tilbyr flere kvalitetsobjektiver som passer for boligfoto. Vi vil anbefale 7artisans 12mm f/2.8 og 7artisans 10mm f/2.8, som begge gir skarpe bilder med minimal forvrengning og gir deg den vidvinkelen du trenger for å fange hele rommet. Forvrengninger kan enkelt justeres i Lightroom.
 3. Kamerastativ – Et stativ er en nødvendighet for å sikre skarphet og stabilitet i bildene dine. Det er spesielt viktig i situasjoner med lavt lys, der du trenger lengre lukkertider for å fange nok lys. Velg et solid og lett stativ som er enkelt å bære med seg og justere etter behov. Vi anbefaler Benro IF19C karbon kamerastativ som også kan omgjøres til en monopod.
 4. Eksterne blitser og lys – God belysning er avgjørende for boligfoto. For å kompensere for svakt naturlig lys og få balanserte eksponeringer, bør du investere i eksterne blitser og/eller kontinuerlige lyskilder. Disse lar deg manipulere lysforholdene og skape en mer innbydende atmosfære i bildene dine.
Boligfoto av kjøkken ved bruk av naturlig lys fra vindu. Hvite gardiner brukt som diffuser.

Teknikker og tips for bedre boligfoto

 1. Forberedelse – En vellykket boligfotografering begynner med god forberedelse. Besøk eiendommen på forhånd for å få en følelse av rommene og planlegg hvor du vil plassere kameraet og lysutstyret. Snakk med huseieren eller eiendomsmegleren for å få en forståelse av hvilke rom som er viktigst å fremheve. Sørg for at eiendommen er ryddig og godt presentert før fotograferingen starter.
 2. Velg riktig objektiv – Valg av objektiv er avgjørende for å oppnå gode resultater i boligfoto. Vidvinkelobjektiver er å foretrekke, da de lar deg fange hele rommet og skape en følelse av romslighet. Pass på å unngå objektiver med for mye forvrengning, da dette kan gi et unaturlig inntrykk av rommet.
 3. Bruk et kamerastativ med kulehode – Et stativ er en nødvendighet for å sikre skarphet og stabilitet i bildene dine. Det er spesielt viktig i situasjoner med lavt lys, der du trenger lengre lukkertider for å fange nok lys. Velg et solid og lett stativ som er enkelt å bære med seg og justere etter behov.
 4. Lyssetting – God belysning er avgjørende for boligfoto. For å kompensere for svakt naturlig lys og få balanserte eksponeringer, bør du investere i eksterne blitser og/eller kontinuerlige lyskilder. Disse lar deg manipulere lysforholdene og skape en mer innbydende atmosfære i bildene dine. Husk også å utnytte naturlig lys så mye som mulig ved å fotografere på tidspunkter med godt dagslys og åpne vinduer og gardiner.
 5. Komposisjon – En god komposisjon kan gjøre en stor forskjell i boligfoto. Prøv å finne interessante vinkler og perspektiver som viser rommets dimensjoner og unike trekk. Unngå å plassere møbler eller andre objekter for nærme kameraet, da dette kan skape forvrengning og distrahere fra rommet som helhet. Husk også å inkludere noen detaljbilder for å vise frem spesielle elementer som flotte gulv, spesielle armaturer eller arkitektoniske detaljer.
 6. Eksponering og fargebalanse – For å oppnå realistiske og tiltalende bilder, er det viktig å mestre eksponering og fargebalanse. Sørg for at bildene dine ikke er over- eller undereksponert, og juster hvitbalansen slik at fargene gjengis naturlig. Bruk eksponeringskompensasjon og/eller HDR-teknikker for å balansere kontrast og lysforhold i utfordrende situasjoner.
 7. Redigering og etterbehandling – Redigering og etterbehandling er en viktig del av boligfotoprosessen. Bruk et bildebehandlingsprogram som Adobe Lightroom eller Photoshop for å justere eksponering, kontrast, farger og skarphet. Fjern eventuelle distraksjoner og rett opp forvrengning for å få et profesjonelt og tiltalende resultat. Du kan også kjøpe deg ferdige Lightroom presets eller LUTs som vil gjøre din redigering enklere og få et med konsistent resultat.
 8. Samarbeid med kunden – For å sikre at bildene dine møter kundens forventninger og behov, er det viktig å samarbeide tett med dem. Diskuter ønsker og krav på forhånd, og vis gjerne noen eksempelbilder underveis for å få tilbakemeldinger. Spør kunden om hva som er det beste ved eiendommen og bruk dette til å fremheve det beste i bildene dine. Dersom det er enkelte steder i boligen som er bedre på enkelte tider på døgnet bruk det i dine fotografier. Fortell en historie som gjør at kunder drømmer om å bo der.
Fortell en historie, få kunden til å ønske seg at det var dem som var der.

Hvordan tjene penger på boligfoto og ferieboligfoto

Bolig- og ferieboligfotografering er en voksende nisje innen fotografering, og med riktig strategi og markedsføring kan du tjene gode penger på denne tjenesten. Basert på intervjuer med flere boligfotografer har vi beskrevet de viktigste tipsene for hvordan du kan tjene penger på boligfoto.

 1. Etablere en nisje og bygge en portefølje – For å tiltrekke deg kunder og bygge et omdømme i bransjen, er det viktig å spesialisere seg og fokusere på en nisje, som bolig- eller ferieboligfotografering. Lag en profesjonell portefølje som viser fram dine beste bilder og demonstrerer din ekspertise og stil. Dette kan være en nettbasert portefølje, en fysisk mappe eller en kombinasjon av begge. En sterk portefølje vil hjelpe deg med å tiltrekke deg nye kunder og oppdrag.
 2. Markedsføring og nettverksbygging – For å finne kunder og tjene penger på bolig- og ferieboligfoto, må du markedsføre tjenestene dine effektivt. Nettverksbygging er en viktig del av dette. Bli kjent med lokale eiendomsmeglere, interiørdesignere, arkitekter, byggefirmaer og ferieboligutleiere, og tilbyr tjenestene dine til dem. Delta på bransjearrangementer, messer og konferanser for å bygge nettverket ditt og få nye kontakter. Mange byer har egne turist organisasjoner som kan videreformidle dine tjenester til de som leier ut boliger i ditt område.

Online markedsføring er også avgjørende. Opprett en profesjonell nettside med eksempler på arbeidet ditt, informasjon om tjenestene du tilbyr og kontaktinformasjon. Bruk sosiale medier for å vise frem dine nyeste prosjekter og nå ut til potensielle kunder. Invester tid og penger i søkemotoroptimalisering (SEO) og betalt annonsering for å øke synligheten på nettet. Dette er spesielt viktig om du ønsker å jobbe «lokalt» i et området. Det er ofte enklere å nå på topp av google dersom du optimaliserer innholdet for en nisje og et geografisk området. Som f.eks; Ferie og boligfoto i Tromsø.

Det er relativt «enkelt» å finne kunder for boligfoto på f.eks Finn.no og Airbnb. Der kan du søke etter Ferieboliger, Leiligheter i området hvor du kan tilby dine tjenester. Dette er spesielt relevant i begynnelsen for å bygge en portefølje da du enkelt kan sende de som leier ut en bolig et spesielt godt tilbud. Det kan være enklere og overtale en privatperson til å la deg ta bilder for en utleiebolig enn å overtale en eiendomsmegler, spesielt i begynnelsen.

 1. Prissetting og pakker – For å tjene penger på bolig- og ferieboligfoto, må du ha en konkurransedyktig og attraktiv prissetting. Undersøk hva konkurrentene i ditt område tar betalt og vurder hva som er en rettferdig pris for tjenestene dine. Tilby pakker som inkluderer ulike nivåer av tjenester, for eksempel grunnleggende, mellomnivå og premium, for å imøtekomme ulike kundegrupper og budsjetter. Du kan også lage pakker som er tilpasser forskjellige nisjer som Utleiebolig, Feriebolig, Kontorutleie, Lager og Bygg uteleie osv.
 2. Tjenester og merverdi – For å tjene mer penger på bolig- og ferieboligfoto, kan du utvide tjenestetilbudet ditt og tilby merverdi til kundene dine. Dette kan inkludere ting som videoproduksjon, dronefoto og 360 video med virtuell turer.
Ferieboliger er ofte litt annerledes enn boligfoto for salg. Men å lage gode historier med foto vil alltid gjøre dine bilder mer populære blant kunder.

Les også hvordan starte med arkitekturfoto

Vidvinkel objektiver til boligfoto

Nordic Artisans Film for Adobe Lightroom

Nordic Artisans Analog Film emulsjoner er spesialutviklede presets for Lightroom som forvandler dine digitale RAW og JPEG bilder til analoge fotografier med ett klikk. Nordic Artisans Film Lightroom Presets gjør at du tar ta dine bilder til et nytt nivå.

Bygget på analyse av tusenvis av scannede analoge fotografier har de matchet farger, kontrast og kornstørrelse. Alle emulsjonene passer til alle kamera RAW filer, samt JPEG og DNG.

Rask levering på døren

Frakt fra 190,- Gratis frakt på ordre over 4500,- 320,- for DHL Express levert på døren med budbil.

14 dagers angrerett

Returner varen i uåpnet forpakning innen 14 dager, ikke no problem!

Vår beste garanti

Landsdekkende 5 års garanti mot produksjonsfeil på alle linser. 10 år på vesker.

Rask og sikker betaling

Vipps / Kredittkort / Faktura (for bedrift med kredittsjekk)