🇳🇴7artisans.no siden 2017

🚀Gratis frakt på ordre over 2000,-

💎5 års garanti

Portrettbilde tatt med 35mm

35mm eller 50mm objektiv?

Skal du velge 35mm eller 50mm objektiv til ditt kamera? Les om fordeler og ulemper med de to forskjellige fokkallendene, så blir det enkelt å ta en avgjørelse om hva som passer deg best.

For fotografer og videografer er valg av objektiv en viktig del av å skape det perfekte bildet eller videoopptaket. To av de mest populære objektivene i markedet er 35mm og 50mm. Disse to objektivene har sine egne unike egenskaper, fordeler og ulemper, og er ideelle for ulike situasjoner og oppgaver. I denne artikkelen vil vi se nærmere på forskjellene mellom 35mm og 50mm objektiver, eksempler på forskjellig bruk, samt fordeler og ulemper med hvert objektiv, og i hvilken situasjon de forskjellige objektivene er anbefalt.

Hva er fokallengde og perspektiv?

En av de mest grunnleggende forskjellene mellom 35mm og 50mm objektiver er fokallengden også ofte kalt brennvidde. Fokallengden er avstanden mellom objektivets optiske sentrum og bildebrikken når objektivet er fokusert på uendelig. Kortere fokallengder gir et videre perspektiv, mens lengre fokallengder gir et smalere perspektiv.

Leica M fullformat artisan 50mm F1.1
Leica M6 med 50mm F1.1 fra 7artisans – 50mm F1.1 Leica-M

35mm objektiver er betraktet som vidvinkelobjektiver og gir et bredere synsfelt. De gjør det mulig å fange mer av scenen i ett bilde og er derfor godt egnet for landskap, arkitektur og gatefotografering. 50mm objektiver, derimot, gir et mer normalt perspektiv, noe som betyr at synsfeltet ligner mer på det menneskelige øyet ser. Dette gjør 50mm objektiver ideelle for portretter, dokumentarfotografering og situasjoner der du ønsker å fokusere mer på ett bestemt element i bildet.

Hva er Bokeh og dybdeskarphet?

Bokeh er en fotografisk term som refererer til kvaliteten på den uskarpe delen av et bilde, spesielt i bakgrunnen. Objektiver med stor blenderåpning, slik som både 35mm og 50mm, kan skape en fin bokeh som gir et tiltalende, drømmeaktig utseende til bildene dine.

Bilde tatt med 50mm F1.05 – Her ser du effekten av bokeh i bakgrunnen

Generelt har 50mm objektiver en tendens til å produsere en mer uttalt bokeh og et smalere dybdeskarphetområde sammenlignet med 35mm objektiver. Dette gjør 50mm objektiver ideelle for å skape portretter med en uskarp bakgrunn som isolerer motivet fra omgivelsene. 35mm objektiver kan også produsere en behagelig bokeh, men på grunn av den bredere synsvinkelen, vil den totale dybdeskarpheten være større, noe som gir mer skarphet i både forgrunn og bakgrunn.

Fordeler og ulemper med 35mm objektiver

Fordeler med 35mm objektiver

Bilde tatt med 35mm F1.4 for Leica, men på Sony A7 med adapter.

Bredere synsfelt: 35mm objektiver gir et bredere synsfelt, noe som gjør dem ideelle for landskapsfotografering, gatefotografering og arkitekturfotografering. Du kan fange mer av scenen i ett bilde.

Mindre forvrengning: Vidvinkelobjektiver, som 35mm, har mindre forvrengning enn videre vidvinkelobjektiver (for eksempel 24mm), noe som betyr at linjene i bildet ditt vil være mer rette og naturlige.

Allsidighet: På grunn av sitt brede synsfelt er 35mm objektiver allsidige og passer til en rekke situasjoner, inkludert portrettfotografering, reisefotografering og dokumentarfilm. 35mm er også ofte veldig kompakte og derfor ofte lettere.

  • Godt for miljøportretter: Den videre synsvinkelen gjør det enkelt å inkludere både person og omgivelser i bildet.
  • Egnet for landskap og arkitektur: Den videre synsvinkelen fanger mer av motivet og skaper en følelse av rom og dybde i bildet.

Ulemper med 35mm objektiver:

Potensiell forvrengning: Selv om 35mm objektiver har mindre forvrengning enn videre vidvinkelobjektiver, kan de fortsatt forvrenge objekter og personer nær kanten av bildet.

Mindre egnet for tradisjonelle portretter: På grunn av perspektivforvrengningen kan 35mm objektiver være mindre flatterende for portretter.Det er lett å få litt «ballong-nese» dersom man tar et nær-portrettbilde av en person.

Fordeler og ulemper med 50mm objektiver

50mm portrett, kommer man nærme uten forvrengninger og alt ser naturlig ut. Slik vi ser det med egne øyne.

Fordeler med 50mm:

Naturlig perspektiv: 50mm objektiver gir et perspektiv som er nærmere det menneskelige øyet ser, noe som gir bilder og videoer en naturlig og realistisk gjengivelse.

Bedre dybdeskarphet: 50mm objektiver har en mer begrenset dybdeskarphet, noe som gjør det enklere å isolere objekter fra bakgrunnen og skape en attraktiv bokeh-effekt.

Lette og kompakte: 50mm objektiver er ofte lettere og mer kompakte enn andre objektiver, noe som gjør dem enkle å bære med seg og håndtere.

Lyssterk: 50mm objektiver har ofte stor blenderåpning, noe som gir dem evnen til å fange inn mer lys. Dette gjør dem ideelle for fotografering i dårlige lysforhold.

Ulemper med 50mm:

Begrenset synsfelt: 50mm objektiver har et smalere synsfelt enn 35mm objektiver, noe som kan gjøre det vanskeligere å fange store områder, scener og landskap.

Perspektiv: 50mm objektiver gir en normal perspektiv, som kan være kjedelig og mindre interessant enn vidvinkel- eller teleobjektiver. Dette kan begrense den kreative friheten til fotografer og videografer.

Nærgrense: Noen 50mm objektiver har en lengre nærgrense, noe som betyr at de ikke kan fokusere på objekter som er veldig nære. Dette kan være en ulempe for makrofotografering og nærbilder.

Konklusjon

35mm eller 50mm er definitivt en personlig preferanse fremfor en stor teknisk forskjell. Vi pleier å si at dersom du tar mye bilder av mennesker eller flere personer samtidig vil du bli mest fornøyd med en 50mm.

Dersom du tar mer situasjonsbilder, samt landskap eller arkitektur så vil 35mm være å foretrekke.

Oppgrader dine portrettbilder med Nordic Artisans Film emulsjoner / presets for Adobe Lightroom.

Hva er crop faktor og hva gjør det med fokallengden?

Når man skal kjøpe et objektiv, er det viktig å være klar over forskjellene mellom fullformat- og APS-C-kameraer og hvordan dette påvirker brennvidden på objektivene. Crop-faktor, også kjent som brennviddeforlengelse, er en nøkkelfaktor som spiller en rolle i dette. Vi forklarer hva crop-faktor er og hvordan den påvirker objektivvalget for fullformat- og APS-C-kameraer.

På fullformatkameraer er det ingen crop-faktor, så brennvidden som er angitt på objektivet vil være den faktiske brennvidden. Dette betyr at et 50mm objektiv vil gi en brennvidde på 50mm på et fullformatkamera.

Dette er crop faktor

Crop-faktor refererer til forholdet mellom bildebrikkenes størrelse på forskjellige kameratyper. En fullformatsensor er 36mm x 24mm, mens en APS-C-sensor er mindre, vanligvis rundt 23.6mm x 15.6mm (avhengig av produsent). Crop-faktoren for APS-C-kameraer er vanligvis 1.5x eller 1.6x, avhengig av merke. Dette betyr at når du bruker et objektiv på et APS-C-kamera, vil brennvidden effektivt bli multiplisert med crop-faktoren. For Micro-four-thirds er crop faktoren 2x. Dvs vil da si at at om du kjøper en 25mm for M43 så vil det gi deg 50mm i «fullformat» standard. En 35mm x 1.5(crop) vil gi deg 52.5mm i fullformat standard.

Viktig å tenke på crop faktor når du skal kjøpe et nytt objektiv, slik at du får den fokallengden du er ute etter.

Utvalgte 35mm og 50mm objektiver

Rask levering på døren

Frakt fra 190,- Gratis frakt på ordre over 4500,- 320,- for DHL Express levert på døren med budbil.

14 dagers angrerett

Returner varen i uåpnet forpakning innen 14 dager, ikke no problem!

Vår beste garanti

Landsdekkende 5 års garanti mot produksjonsfeil på alle linser. 10 år på vesker.

Rask og sikker betaling

Vipps / Kredittkort / Faktura (for bedrift med kredittsjekk)