🇳🇴7artisans.no siden 2017

🚀Gratis frakt på ordre over 2000,-

💎5 års garanti

Historien bak gatefoto og tips og triks for gatefotografering.

Gatefotografering – En guide til kunsten og teknikkene bak urban fotografering

Gatefotografering er en kunstform som har fascinert fotografer i årtier. Den innebærer å fange spontane og autentiske øyeblikk i urbane miljøer, og å dokumentere det daglige livet slik det utfolder seg på gatene. 7artisans objektiver er et utmerket valg for gatefotografering takket være deres allsidighet og kvalitet. I denne artikkelen vil vi utforske historien til gatefotografering, hvordan du kan forbedre dine ferdigheter som gatefotograf og hvilke 7artisans objektiver som passer best for denne sjangeren.

Historien til gatefotografering

Gatefotografering har røtter tilbake til 1800-tallet da den første bærbare kameraene ble tilgjengelige. Fotografer som Eugène Atget, Henri Cartier-Bresson og Robert Frank har alle bidratt til å forme sjangeren og legge grunnlaget for den moderne gatefotograferingen vi kjenner i dag.

Kjente klassiske gatefotografer

Eugène Atget: Regnet som en pioner innen gatefotografering, dokumenterte Atget livet i Paris på begynnelsen av 1900-tallet.

Henri Cartier-Bresson: Kjent for sin «det avgjørende øyeblikk»-filosofi, hjalp Cartier-Bresson med å definere gatefotografering som en kunstform gjennom sin spontane og observerende stil.

Robert Frank: Med sitt verk «The Americans» fra 1958, utfordret Frank de tradisjonelle idealene for fotografering og la vekt på ærlighet og spontanitet i bildene sine.

Bilde av Robert Frank – The Americans

I løpet av 1900-tallet ble gatefotografering stadig mer populært, med kjente fotografer som Robert Frank, Garry Winogrand og Vivian Maier, som dokumenterte det urbane landskapet og menneskene som befolket det.

Kunst og estetikk i gatefotografering

Gatefotografering handler om å fange øyeblikk og historier fra hverdagslivet i byområder. Det kan inkludere alt fra dramatiske øyeblikk av menneskelig interaksjon til mer subtile og rolige øyeblikk som avslører en skjult historie. Gatefotografering er en kunstform som krever en skarp observasjonsevne og evnen til å se det ekstraordinære i det tilsynelatende ordinære.

I motsetning til studiofotografering eller iscenesatte bilder, er gatefotografering en mer organisk og improvisert kunstform som verdsetter ærlighet, spontanitet og menneskelig forbindelse.

Filosofien bak gatefotografering er å gi et ærlig og usminket innblikk i det menneskelige livet. Fotografer som praktiserer gatefotografering, søker å fange menneskenes autentiske følelser, opplevelser og interaksjoner, og dermed skape en visuell dokumentasjon av menneskeheten i sin reneste form.

Gatefotografering handler også om å utforske og utfordre vår forståelse av offentlig og privat sfære. Fotografene tar bilder av mennesker i det offentlige rom, men bildene gir ofte et intimt og personlig innblikk i deres liv. Dette skaper en interessant dynamikk og oppfordrer til refleksjon over temaer som personvern, offentlig rom og vår rolle som observatører.

Gatefotografering fungerer også som en viktig form for sosial dokumentasjon. Fotografene fanger øyeblikkene og livet i byene de utforsker, noe som gir et unikt innblikk i kulturen, menneskene og samfunnet som preger disse stedene. Gatefotografier kan dermed være verdifulle kilder til historisk og antropologisk informasjon, og gi en dypere forståelse av samfunnets utvikling og endring.

Viktig å tenke på når man skal bli en bedre gatefotograf. Hvilke deler av samfunnet er mest i endring og hvordan kan jeg forevige dagens samfunn og kulturen i ett enkelt bilde.

5 Tips til hvordan bli en bedre gatefotograf

Vær tålmodig og observerende: Gatefotografering handler om å fange øyeblikk som oppstår spontant. Vær tålmodig og lær deg å observere mennesker og situasjoner rundt deg.

 1. Bli kjent med ditt utstyr: Forstå kameraet og objektivene dine godt, slik at du kan justere innstillingene raskt og intuitivt når du er ute og fotograferer.
 2. Jobb med komposisjon: Gode komposisjonsferdigheter er avgjørende i gatefotografering. Bruk regelen om tredjedeler og ledende linjer for å skape balanse og interesse i bildene dine.
 3. Vær diskré: Å være diskré og respektfull overfor menneskene du fotograferer, er viktig. Dette gjør det enklere å fange naturlige øyeblikk uten å forstyrre scenen.
 4. Øv deg: Som med enhver fotograferingsform, er øvelse nøkkelen til å bli en bedre gatefotograf. Ta kameraet ditt med deg når du er ute og øv deg på å fange øyeblikket.
 5. Bruk lys og skygge: Vent til objektet går inn i skyggen eller er på vei ut. Eksponer for lyset slik at du får mørke skygger. Eller omvendt eksponer for skyggen slik at lyset blir overeksponert. Lek med lys, skygger og former i bildet.

Bonus tips! Før du går ut for å fotografere, bestem deg for et tema du ønsker å dokumentere. Eksempler på tema kan være;

 • Ensomhet
 • Kjærlighet
 • Bevegelse
 • Transport
 • Mobilbruk
 • Dyr
 • Mørket

Når du har mål og mening med turen ut så kan det ofte være enklere å se komposisjoner da du stiller inn hjernen på å se historier som er relativt til det tema du har sett for deg.

Vil du ha en analog film look på bildene du tar, akkurat slik det var på 70, 80 og 90 tallet så anbefaler vi å ta en titt på Nordic Artisans Film presets. Her får du film preset emulsjoner som forvandler dine digitale bilder til klassiske analoge bilder fra kjente navn som Kodak, Fujifilm, Agfs, Illford og Polaroid. Les om Nordic Artisans Film presets.

Hvordan velge riktig 7artisans objektiv for gatefotografering

Å velge riktig objektiv er viktig for å kunne fange de ønskede øyeblikkene i gatefotografering. 7artisans tilbyr en rekke objektiver som er godt egnet for gatefotografering. Her er noen anbefalinger:

7artisans 35mm f/1.4: Dette objektivet gir en god balanse mellom vidvinkel og normal brennvidde, noe som gir fotografen mulighet til å fange både nære og vidstrakte scener. Den store blenderåpningen gir også gode resultater i svakt lys.

7artisans 18mm f/6.3: Dette vidvinkelobjektivet lar deg komme tett på motivet og fange mer av omgivelsene. Det er også en lett og kompakt løsning, noe som er viktig når du går rundt i byen på jakt etter det perfekte bilde.

Utvalgte objektiver til gatefotografering

Rask levering på døren

Frakt fra 190,- Gratis frakt på ordre over 4500,- 320,- for DHL Express levert på døren med budbil.

14 dagers angrerett

Returner varen i uåpnet forpakning innen 14 dager, ikke no problem!

Vår beste garanti

Landsdekkende 5 års garanti mot produksjonsfeil på alle linser. 10 år på vesker.

Rask og sikker betaling

Vipps / Kredittkort / Faktura (for bedrift med kredittsjekk)